Totalul afișărilor de pagină

duminică, 21 noiembrie 2010

Conferințele ELSA Cluj-Napoca

23-26 noiembrie, Casa de Cultură a Studenților, Cluj-Napoca

1. Descriere
Prin intermediul acestui eveniment, ELSA Cluj-Napoca (Asociația Europeană a Studenților în Drept) îşi propune să aducă în atenţia publicului o serie de probleme de interes general, în special din domeniul juridic, având un impact profund asupra societăţii.
În acest sens, în prima şi a doua zi a conferinţelor ELSA, organizatorii vor prezenta o imagine de ansamblu asupra Erorii medicale, de unde şi numele conferinţei. Prin intermediul cunoştinţelor furnizate de specialiştii invitaţi în cadrul acestui eveniment, participanţii vor putea sa-şi construiască o părere avizată, de ansamblu, asupra acestui domeniu. În cadrul proiectului, îşi vor exprima opinia jurişti, medici, sociologi, farmacişti, bioeticieni şi psihologi. Conferinţa se va axa atât pe răspunderea juridică a medicilor şi farmaciştilor, cât și pe drepturile pacienţilor, impactul pe care îl poate genera un caz de eroare medicala şi pe evoluţia acestui domeniu, atât din punct de vedere legislativ cât şi bioetic.
A treia zi, organizatorii doresc să aducă în prim plan o problemă care în ultimii ani a devenit fundamentală, mai exact mediul şi protecţia sa. Astfel, în cadrul conferinţei intitulată Investeşte în mediu, invitaţii vor prezenta un mod alternativ de a proteja natura, şi anume prin investiţii în infrasturctură, în dezvoltare regională şi în educaţia tinerilor. Importanța e relevată de ideea în care, fără resursele materiale şi umane necesare, conceptul de protejare a mediului e utopic. Pentru ca impactul să fie cât mai puternic, conferinţa va fi urmată de o dezbatere având ca temă Dezvoltarea regională vs. Protecţia mediului, la care vor lua parte reprezentanţi ai mediului juridic, profesori la Facultatea de Drept, precum şi studenţi. Dezbaterea are ca rol antrenarea celor prezenţi la eveniment într-o discuţie în contradictoriu având ca punct de plecare tocmai ideile ce vor fi formulate în cadrul conferinţei. Prin intermediul acestei schimbări de abordare, conferinţa capătă un aspect dinamic, antrenează participanţii şi ridică noi întrebări.
A patra zi presupune o nouă conferinţă, având ca temă Libertatea de exprimare într-un stat democratic, dorind să prezinte publicului un alt domeniu de actualitate, cu atât mai mult cu cât România a primit numeroase condamnări din partea CEDO pe baza încălcării acestui drept. Pentru a avea un impact cât mai mare, organizatorii vor avea ca invitaţi un profesor de drept specialist în problematica drepturilor omului, un jurnalist cunoscut pe plan naţional, un politician, precum și un regizor, aceştia din urmă fiind reprezentanţi ai principalelor categorii profesionale afectate de îngrădirea dreptului la liberă exprimare.
A cincea zi: „How do they do it?” – training în cadrul căruia reprezentanţi ai unor ONG-uri mari explică reprezentanţilor ONG-urilor mai tinere ce strategii să aplice pentru a-şi dezvolta proiectele, rolul ELSA Cluj-Napoca fiind acela de a prezenta demersurile juridice pe care un ONG trebuie să le întreprindă pentru a-şi desfăşura activitatea în legalitate.
2. Scop
    Acest proiect îşi propune să realizeze o informare cât mai amplă atât la nivel de teorie cât şi la nivel de practică prin oferirea de cazuri şi soluţii concrete în toate domeniile pe care le abordează – mediu, malpraxis, libertatea de exprimare.
    În plus, suita de conferinţe doreşte îmbogăţirea cunoştinţelor participanţilor asupra fenomenului erorii medicale şi a aspectelor juridice din acest domeniu, asupra metodelor avangardiste de protecţie a mediului prin investiţii în dezvoltare pe termen lung, precum şi a limitelor în care suntem liberi să ne exprimăm opiniile.
3. Program
-    marţi 23 noiembrie, ora 13.00-17.00 (Sala Europa, Casa de Cultură a Studenților): Conferinţa „Eroarea Medicală – efecte sociale şi juridice”
-    miercuri 24 noiembrie, ora 13.00-16.00 (Sala Europa, Casa de Cultură a Studenților): Conferinţa „Eroarea Medicală – efecte sociale şi juridice” - workshop
-    joi 25 noiembrie, ora 13.00-17.00 (Sala Europa, Casa de Cultură a Studenților): Conferinţa „Investeşte în mediu” + Dezbaterea „Dezvoltare regională vs. protecţia mediului”
-    vineri 26 noimbrie, ora 10.30-13.30 (Sala Europa, Casa de Cultură a Studenților): Conferinţa „Libertatea de exprimare”
-    sâmbătă 27 noiembrie, ora 11.00-14.00 (Sala Europa, Casa de Cultură a Studenților): Training „How do they do it?”

4. Invitați*
– Lect. Univ. Dr. Sergiu Bogdan, Șef de Catedră – Științe Penale (Facultatea de Drept, Univ. Babeș-Bolyai)
– Lect. Univ. Dr. Marius Harosa, Profesor de Drept Civil (Facultatea de Drept, Univ. Babeș-Bolyai), Membru al Comisiei de Bioetică a Universității Babeș-Bolyai
– Asist. Univ. Dr. Rareș Ceaușu, Procuror
– Conf. Univ. Dr. Dan Ona, Medic-profesor Obstetrică-Ginecologie
– Dr. Iulian Făgețan, Medic Chirurgie Orală și Maxilofacială
– Dr. Ștefan Anițan, Șef lucrări practice, Medicină Legală
– Conf. Univ. Dr. Daniel David, Șef de Catedră – Psihologie Clinică și Psihoterapie (Facultatea de Psihologie, Univ. Babeș-Bolyai)
– Lect. Univ. Dr. Veronica Rebreanu, Profesor de Dreptul Mediului (Facultatea de Drept, Univ. Babeș-Bolyai)
– Lect. Univ. Dr. Radu Chiriță, Profesor de Drept Constituțional și Protecția Europeană a Drepturilor Omului (Facultatea de Drept, Univ. Babeș-Bolyai)
– Magda Burăscu, Editorialist Hotnews
– Rareș Bogdan, Director „Ziua de Cluj”
– Conf. Univ. Dr. Doru Pop, Responsabil de Specializare (Facultatea de Teatru și Televiziune, Secția Media, Univ. Babeș-Bolyai)

* Prezentei liste se adaugă și alte persoane, ale căror nume nu este menționat pe motiv de cofirmare ulterioară.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu