Totalul afișărilor de pagină

sâmbătă, 19 septembrie 2009

Mai bine să fi prost !?

De multe ori m-am întrebat dacă această generaţie în care trăiesc, maturizată înainte de vreme, cu probleme şi responsabilităţi, şi fără copilărie este cea mai bună soluţie pentru viaţa noastră. Pe de-o parte aş spune că da, pentru că învăţăm să întelegem lucruri complicate, trăim experienţe noi, devenim nişte independenţi responsabili. Pe de altă parte însă, ne pierdem identitatea, ne pierdem formarea şi sărim paşi importanţi ai vieţii noastre, într-un cuvânt ne pierdem copilăria.

Din ce în ce mai mulţi tineri vor să lucreze, măcar pe timp de vară, să-şi facă nişte bani, să nu mai depindă de mama şi tata. Oare asta duce spre bine? Aş zice ca dă, pentru că ne face să întelegem ce greu se câştigă banul, şi ce repede se cheltuie, şi începem să întelegem eforturile pe care părinţii noştrii le-au facut pentru noi în întreaga lor viaţă. Dar nu este păcat să îţi pierzi vacanţa lucrând în fabrici, localuri sau alte locuri de muncă fantomă unde te prefaci că esti om mare şi responsabil şi încerci să te ridici la nivelul celorlalţi mai "experimentaţi"?

Poţi ajunge foarte bun în ceea ce faci sau îţi poţi descoperii vocaţia în câteva luni de muncă, dar trebuie să fi sigur că merită efortul şi sacrificiul pentru că tinereţea nu vei reuşi să o recuperezi niciodată. Când mă gândeam să renunţ la munca de reporter, o colegă din presă mi-a spus că postul unde lucrez va pierde un om de bază. M-am simţit foarte bine, ştiind că în 6 luni am ajuns să fiu un om de bază al unei televiziuni, în contextul în care alţii nu au reuşit acest lucru nici în 1-2 ani.

Dar oare merită să ne petrecem timpul liber într-un birou, făcând lucruri "de oameni mari" când încă noi suntem nişte copii? Poate că ar trebui să ne comportăm ca atare, să profităm că încă ne mai putem preface că nu întelegem şi nu ştim ce se întâmplă în jurul nostru, şi totul e spre bine, pentru că prostul nu suferă niciodata, nu-şi pune întrebări, nu îl frământă nimic. Toţi copiii sunt nişte proşti, în sensul bun al cuvântului, şi ar trebui să rămână aşa cât mai mult timp posibil.
Din păcate societatea actuală ne împinge să ne maturizăm înainte de vreme, pentru a ne putea confrunta mai bine şi a fi mai pregatiţi în lupta cu viaţa. Şi totuşi, oare ce e mai bine? Să fi prost sau deştept?
Întrebarea vă aparţine...

Un comentariu: