Totalul afișărilor de pagină

joi, 10 septembrie 2009

Nu suntem noi de vina. Vina e a voastra!

Toată ţara vorbeşte, bârfeşte şi comentează subiectul lunii: autonomia Ţinutului Secuiesc. Ei dau vina pe noi, noi pe ei, ei ne bat la cap, noi răspundem la fel, e un gen de preludiu al electoralelor din toamnă. Ca şi cum maghiarii ar spune: voturile noastre nu sunt pe gratis, dar anul ăsta sunt la promoţie, vă costă de maxim 6 ori mai mult.
Faptul că ceea ce se întâmplă în ţara noastră e scandalos şi uneori de neimaginat nu ne mai miră. Asta credeam şi eu până a izbucnit scandalul ungurilor. Din pură întâmplare, şi fără nici o legatură cu prezidenţialele din toamnă, populaţia maghiară a judeţelor Harghita, Covasna şi Mureş s-a trezit că vrea autonomie. Cred că nu mai suntem în urmă cu 50-100 de ani când într-adevar oamenii luptau pentru identitate naţională, autonomie şi independenţă. Acum ne-am reunit din nou, suntem cu toţii europeni, suntem o mare familie unită...dar, normal că avem şi fraţi mai răzvrătiţi care n-au fost bătuţi bine de mici.
"Dacă nu le place la noi să meargă la ei în ţară, unde au autonomie", mi-a răspuns un bătrânel trecut prin poveştile româno-maghiare de altădată. "Noi suntem români, şi aşa vom rămâne până vom muri, un stat unitar şi indivizibil, prin Constituţie", a adaugat el. Faptul că maghiarii din aceste 3 judeţe dau vina pe conducerea statului pentru infrastructura deficitară, situaţia financiară precară şi slaba dezvoltare a regiunii este doar o metodă de a slabi credibilitatea celor de la putere în favoarea opoziţiei, acum, în preajma alegerilor. Acum opoziţia va veni şi va promite locuitorilor din Mureş, Harghita şi Covasna că vor transforma regiunea în cea mai înfloritoare zonă a ţării numai pentru a le obţine voturile. Aşa e legea nescrisă de pe la noi.
În fapt,tot scandalul e un joc politic, motiv pentru care statul ungar nu a transpirat prea mult pentru a-şi susţine cetăţenii de peste graniţă, ştiind deja faptul că această manevră electorală se va finaliza de îndată ce partidul care trebuie va primii voturile necesare. Dar cum cei care trebuie să pună botul la lucruri de genul ăsta vor pune botul, nu se va putea face nimic pentru a contramanda acţiunile de acest gen.
În fine, să facă ce-or vrea, pe noi nu ne afectează mai mult decât de obicei. Am devenit deja imuni la setea lor nesimţită.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu